Hepatitis E

Hepatitis E je prenosiv akutni virusni hepatitis koji se većinom pojavljuje epidemijski, a uzrokuje ga hepatitis E virus (HEV). Zbog mnogih oboljelih u zemljama u razvoju te visoke smrtnosti trudnica, velik je uzrok morbiditeta i mortaliteta u ljudi.

HEV je promjera 27 do 34 nm, ima pozitivnu, jednočlanu RNK, okrugla je oblika, nema ovojnice.

Hepatitis E uzrokuje kraće epidemije. Epidemijsko pojavljivanje akutnog hepatitisa u odraslih ljudi u Indiji i nekim zemljama Afrike posebno nakon sezone kiša, poznato je mnogo godina, a najčešće je bilo povezano s konzumiranjem vode za piće, ponekad i hrane, zagađene kanalskim otpadom. Prenos na ukućane nije visok, što je neuobičajeno za enteralno prenosive agense, a možda je posljedica relativne nestabilnosti HEV-a. U nekim epidemijama omjer oboljevanja muških u odnosu prema osobama ženskog spola je čak 3:1, ali u većini slučajeva nema takve bitne razlike. Visoka smrtnost trudnica zbog hepatitisa E opisana je u raznim dijelovima svijeta. HEV uzrokuje epidemije ali i sporadične slučaje akutnog hepatitisa bez razvoja hronične bolestijetre. Hepatitis E se pojavljuje uglavnom u zemljama s toplom klimom, te zasad nije opisan kao endemska infekcija u razvijenim zemljama Evrope i Azije te Kanadi i SAD-u, no i u tom području opisani su bolesnici koji su doputovali iz endemskih područja. Ipak se ne može sa sigurnošću isključiti mogućnost sporadičnih slučajeva hepatitisa E i u tim područjima.

 

KLINIČKA SLIKA

Inkubacija iznosi 2 do 9 sedmica, prosječno oko 6 sedmica. Kliničke su manifestacije slične onima opisanim kod hepatitisa A, a otkriva se nalazima u krvi dokazivanjem prisustva antitijela protiv virusa E i visine transaminaza. Anikterični (lakši) oblici su česti, a omjer anikteričnih u odnosu na prema ikteričnim oblicima u Indiji je 30:1. U ikteričnom obliku postoji inicijalna faza, faza žutice i rekovalescentna faza. Teži oblici bolesti dijelom su posljedica niskog socioekonomskog statusa oboljelih, nedostupnosti zadovoljavajućeg medicinskog postupka, a možda i prethodne neadekvatne prehrane. Hepatitis E u trudnoći, naročito u trećem tromjesječju, često rezultira fulminantnim oblikom bolesti, što uzrokuje visok majčin i fetalni mortalitet (približno 20%), dok kod ostalih iznosi svega 0,1 – 1%.

LIJEČENJE

Primjenjuju se opšte mjere opisane u liječenju hepatitisa A, akutnog hepatitisa B i akutnog hepatitisa C. Mirovanje tokom aktivne aktivne faze bolesti uz jetrenu dijetu te zabranu konzumiranja alkohola i hepatotoksičnih lijekova čine se razumnim postupcima. Primjena infuzija glukoze za vrijeme jače inapetencije te povraćanja kao i mjere intenzivne njege bolesnika s fulminantnim oblikom bolesti adekvatni su medicinski postupci.

PROFALAKSA

Primjena normalnog ljudskog imunoglobulina (NIG) ne koristi, jer u njemu nema dovoljno specifičnih anti-HEV antitijela. U Indiji pripravljen NIG ima profilaktičku vrijednost i preporučuje se davanje trudnicama što prije nakon ekspozicije HEV-u. Za sada su bitne lične mjere sprečavanja HEV infekcije u vidu redovnog pranja ruku sapunom, a opšte se mjere sastoje od sprečavanja zagađenja pitke vode i hrane fekalijama, odnosno od istih mjera koje sprečavaju širenje HAV infekcije.


Virusni Hepatitisi


POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori