PIRSING (PIERCING)

Danas se roditelji često pitaju kakvo zadovoljstvo njihovo dijete nalazi u pirsingu. Za mlade pirsing predstavlja sredstvo pomoću kojeg žele da izraze pripadnost određenoj grupi, kao i način potvrde sopstvenog identiteta, odnosno trenutka kada postaju samostalni izlaskom iz porodične zavisnosti. Riječ pirsing potiče od engleske riječi ''pierce'', što znači probosti, probušiti. Pirsing je uljepšavanje tijela ugradnjom nakita na neobičnim mjestima, a to su najčešće pupak, nos, obrva, jezik, usna, uho, bradavica...

Prije odluke o ugradnji minđušice, trebalo bi znati da se pirsing mora uraditi u potpuno sterilnim uslovima, jer bilo kakva neodgovornost osobe koja izvodi pirsing može lako ugroziti zdravlje osobe kojoj se radi ovaj zahvat. Danas se veliki broj mladih obraća laicima i improvizatorima, uglavnom zbog nedostatka pravih informacija. Prilikom izvođenja pirsinga, osim sterilne regije, instrumenata i same minđušice, nephodno je korištenje sterilne kanile za jednokratnu upotrebu, a nikako da se pirsing radi pištoljem. Minđušice za prvu ugradnju izrađene su od hirurškog čelika ili titanijuma za implantologiju, jer su oni biokompatibilni, tako da ih organizam prihvata ne izazivajući alergijsku reakciju. Nakon ugradnje minđušice, 2 ili 3 puta dnevno treba dezinfikovati regiju prvih mjesec dana, a kasnije je dovoljno samo jednom. Vrijeme kompletnog ozdravljenja za jezik iznosi 1 mjesec, za nos, uho, usnu i obrvu oko 2 mjeseca, za bradavicu 4 mjeseca i za pupak oko 6 mjeseci.

Iako sve djeluje jednostavno, treba znati da pirsing krije i opasnost od ugrožavanja zdravlja i to u toku same ugradnje, pa sve do potpunog zarastanja rane. Osim bakterijske infekcije koju najčeće izazivaju bakterije stafilokoke i streptokoke, pirsingom se mogu prenijeti i virusi Hepatitis B i C, kao i virus HIV-a. Bakterijskim infekcijama su naročito izložene regije nosa, uha i pupka zbog lošije prokrvljenosti. Osim navedenih komplikacija moguće su i alergije na metal, ciste, keloidni ožiljci, apscesi ili septična stanja.


Dakle, prije same odluke za pirsing poželjno je da se dobro razmisli o gore navedenom i da se nađe profesionalac, pa čak i ako to znači da će se platiti skuplje, jer ona druga cijena bi mogla biti mnogo veća!  

      

                                 


Savjeti


Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori