INFO HEP CENTAR

INFO HEP CENTAR 

Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa "B18", ima za cilj informisati građane Bosne i Hercegovine o infekcijama virusnim hepatitisima B i C, odnosno načinu prenošenja, prevenciji, otkrivanju, liječenju, pravima na liječenje, nove i buduće metode liječenja, kao i druga pitanja koje interesuju osobe oboljele ili potencijalno oboljele od virusnih hepatitisa B i C, njihove porodice, kao i sve zainteresovane građane B i H.

INFO HEP CENTAR djeluje u sklopu Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa "B18".    

Pružanjem navedenih informacija zasigurno će se povećati nivo svjesnosti o virusnim hepatitisima B i C, što će svakako uticati na sprečavanje širenja infekcije ovih virusnih oboljenja na teritoriji Bosne i Hercegovine, te na taj način dugoročno smanjiti izdaci koje država izdvaja za liječenje, socijalnu pomoć, prevremeno penzionisanje oboljelih i sl. Informacije o načinima, pravima i mogućnostima liječenja zasigurno će ohrabriti osobe koje su potencijalni kandidati za uključivanje na tretmane liječenja, te tako podigli kvalitet života njih i njihovih porodica. Takođe, liječenjem osoba koje su oboljeli od virusnih hepatitisa B i C, smanjuje se mogućnost prenosa infekcije na zdrave osobe i time takođe preventivno utiče na sprečavanje širenja infekcije na našim prostorima.  

Način na koji INFO HEP CENTAR obavlja svoje aktivnosti su kroz: direktan kontakt-razgovor sa klijentima, radionice, predavanja, druženja, psiho i socijalna savjetovanja kao i pružanje informacija putem info-telefona 065 351 982 i on-line informisanje, te pružanje informacija na terenu uz angažovanje sopstvenog osoblja, članova-pacijenata koji prenose svoja lična iskustva, te uz angažovanje volontera i stručnjaka Savjetovališta Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske i drugih organizacija, ustanova i pojedinaca koji su stručno obrazovani i edukovani za pružanje potrebnih usluga.

Aktivnosti INFO HEP CENTRA podrazumijevaju:  

  1. Savjetovalište u prostoriji Udruženja
  2. Pružanje informacija putem telefona
  3. On-line savjetovališe
  4. INFO HEP CENTAR na terenu
  5. Praćenje najnovijih dostignuća u dijagnostici i liječenju hepatitisa B i C

Savjetovalište 

po potrebi se može zakazati termin za informaciju ili savjet po svim pitanjima vezanim za virusne hepatitise B i C, koji će im biti dat kroz direktan razgovor, uručenje štampanog edukativnog materijala ili nabavku stručne literature. Na sva pitanja na koja u tom trenutku nije moguće odgovoriti, potražiće se odgovor ili savjet kod organizacija, ustanova ili osoba koje su mjerodavne i stručno edukovane da daju kvalitetne i stručne informacije. Korisnik će povratnu informaciju dobiti ponovo direktnim razgovorom ili će je dobiti putem telefona, e-maila, poštom ili na neki drugi način. Takođe je moguće zakazati sastanak sa ili razgovor sa psihologom ili sociologom iz Savjetovališta Klinike za infektivne bolesti UKC Banja Luka, bilo u prostoriji Udruženja ili prostoriji Savjetovališta Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske, kao i članovima Udruženja koji su bili na tretmanima liječenja od hepatitisa B i C, koji korisnicima mogu prenijeti svoja lična iskustva. Iz dosadašnjeg iskustva pokazalo se da ta vema dragocijena iskustva mogu značajno pomoći u prevazilaženju psihičkih kriza i drugih problema na koje pacijenti nailaze prije, tokom i nakon završetka terapije. Takođe postoji mogućnost organizovanja radionica, predavanja i projekcije filmova o Virusnim hepatitisima B i C.

Pružanje informacija putem telefona  

INFO HEP CENTAR ima info liniju 065 351 982 koja je otvorena za sve korisnike sa teritirije B i H. Korisnici tim putem mogu dobiti informacije o virusnim hepatitisima B i C. Ukoliko tog trenutka ne bude u mogućnosti odgovoriti na postavljeno pitanje, pitanje će biti proslijeđeno nadležnim institucijama ili osobama koje su mjerodavne da daju odgovor na to pitanje, te će korisniku biti naknadno dat odgovor na njegovo pitanje.

On-line savjetovanje  

Na sva pitanja koja dođu na adresu Udruženja putem interneta biće odgovoreno u što kraćem vremenskom periodu, a stručna pitanja vezana za hepatitise B i C biće proslijeđena Savjetovalištu Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske i na njih će odgovoriti stručnaci, doktori iz ove oblasti medicine, dok će druga pitanja biti proslijeđena nadležnim ustanovama ili osobama koje su mjerodavne da daju odgovor na to pitanje.

INFO HEP CENTAR na terenu 

INFO HEP CENTAR, u sklopu svojih aktivnosti na terenu, koje se vrše u vidu predavanja i radionica po gradovima širom BiH. Na taj način se povećava dostupnost informacija o virusnim hepatitisima B i C, kao i promocija rada INFO HEP CENTRA građanima BiH. Udruženje tokom svojih dosadašnjih aktivnosti ima osposobljen tim za predavanja za građanstvo, a takođe posjeduje svu neophodnu tehničku opremu. 

Praćenje najnovijih dostignuća   

Kako su virusni hepatitisi B i C relativno nove bolesti, u svijetu se svaki dan radi na novim otkrićima u dijagnostici i liječenju od ovih virusnih infekcija. Stalno praćenje tih dostignuća je neophodno radi pružanja informacija korisnicima o novim načinima dijagnostike i liječenja. Praćenje i pronalaženje informacija vrše članovi tima INFO HEP CENTRA putem interneta, praćenjem stručne literature, stručnih predavanja i seminara.

Takođe, kao jedna veoma bitna stavka informisanja oboljelih od virisnih hepatitisa B i C, prati se i uvođenje novih lijekova koji se daju na teret zdravstvenog osiguranja i mogućnost liječenja, kako bi se pravovremeno mogli informisati oboljeli o njihovim pravima na liječenje.


O nama


Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori