Stanje u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj liječenje hroničnog hepatitisa C dvojnom antivirusnom terapijom (Pegilirani Interferon alfa 2a/2b uz Ribavirin) prošlo je oko 370 pacijenata. Dvojnom terapijom moguće je izlječenje HHC u oko 50-60% za genotip 1 i 4, i oko 80%  pacijenata inficiranih genotipom 2 i 3.

Nove Evropske smjernice i preporuke za liječenje HCV donijele su značajne promjene u liječenju i otvorile vrata novim uspješnijim terapijama kojima se po prvi put mogućnost izlječenja od ovog opasnog virusa povećava i do 100%. Novi lijekovi, koji u svom režimu ne uključuju više interferon (tzv. interferon-free režim) te time znatno smanjuju nuspojave, skraćuju vrijeme liječenja na samo 12 nedelje i postižu trajan virusološki odgovor u 97-100% bolesnika čime predstavljaju pravu revoluciju u liječenju HCV-a. U Republici Srpskoj za liječenje hroničnog hepatitisa C koristimo direktno djelujuće antivirusne lijekove pan-genotipske, prema poslednjom smjernicama EASL/AASLD.

Od oktobra 2015.g. do sada je liječeno više oko 200 pacijenata, koji su izliječeni, svi su postigli uspješan virusološki odgovor. Tokom pandemije Covid-19 liječenje oboljelih od HHB i HHC se nesmetano odvijalo.

 

 


Stanje u BiH


Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori