Vijesti

DA LI SAM JA BROJ 12?
2008-05-19

   SVJETSKI DAN HEPATITISA

Da li sam ja broj 12?

19.maj 2008.god.


            


Svjetski dan hepatitisa je ove godine prvi put obilježen 19.maja na planetarnom nivou. Sama činjenica da je u svijetu oko 600 miliona osoba, odnosno da je svaki 12. stanovnik naše planete inficiran sa nekim od virusa bilo hepatitisa B ili C opravdava moto pod kojim se i obilježavao taj dan: “Da li sam ja broj 12?“.

Naše udruženje je i ovaj put pokušalo da skrene pažnju javnosti na poražavajuću činjenicu o neshvatljivo niskoj svijesti o virusnim hepatitisima B i C, kako samih građana, tako i svih struktura našeg društva. Podizanje nivoa svijesti bi svakako preventivno uticalo na širenje infekcije virusnim hepatitisima B i C u šta bi se trebalo uklučiti više institucija i organizacija, kako iz vladinog, tako i nevladinog sektora. Svakodnevno otkrivanje novih slučajeva oboljenja, te da još uvijek ima veliki broj oboljelih osoba koji toga uopšte nisu ni svjesni, ukazuje na potrebu testiranja, pogotovo rizičnih skupina. Iako se u zadnjih par godina ulažu veliki napori u poboljšanju dijagnostike i liječenju oboljelih osoba, još uvijek ima jako velikih problema naročito što se tiče dijagnostike i prevencije.

Centralna aktivnost Udruženja pri obilježavanu Svjetskog dana hepatitisa bila je 19.maja na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje je postavljen montažni štand i dijeljene su edukativne brošurice o virusnim hepatitisima B i C kao i drugi promotivni materijal građanima-prolaznicima. Interesovanje građana je bilo zaista veliko i tom prilikom je podijeljeno oko 5000 raznih brošurica.

U poslijepodnevnim časovima u Muzičkom paviljonu parka Petar Kočić, u organizaciji KC Banja Luka, Mr.Antonija Verhaz je za sve zainteresovane građane održala predavanje o virusnim hepatitisima B i C. Medijske aktivnosti Udruženja:

  • 13.maj, gostovanje u živoj emisiji BH radija, tema: hepatitisi B i C, Svjetski dan hepatitisa (trajanje 1h)
  • 14.maj, gostovanje u živoj emisiji na Balkan radiju, tema: Svjetski dan hepatitisa (trajanje 15 min)
  • 15.maj, gostovanje u jutarnjem programu BHT1, tema: Svjetski dan hepatitisa (trajanje 10 min)
  • 19.maj, gostovanje u živoj emisiji na Balkan radiju, tema: Svjetski dan hepatitisa, hepatitisi B i C, (trajanje 20 min)
  • 19.maj, Trg Krajine, intervjui za BHT1, RTRS i ATV
  • 7 dana prije početka obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa, u programu Balkan radija svakih sat vremena je emitivan jingle “Da li sam ja broj 12?”
  • Niz intervjua za različite novine.
Vijesti

Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori