Vijesti

Istraživanje među injekcionim korisnicima droga
2008-04-10

Istraživanje među injekcionim korisnicima droga otkriva: prvi dodir s drogom od 15 do 17 god

Sarajevo, 10. april 2008. – Studija koju je naručio UNICEF “Izvještaj o rezultatima bio-bihejvioralne ankete među injekcionim korisnicima droge u BiH 2007” danas je oficijalno prezentirana. Osim dokaza o rasprostranjenom rizičnom ponašanju među injekcionim korisnicima droge, studija procjenjuje da se dobna granica prvog uzimanja droge spustila ispod 15 godina. Alarmantna je činjenica da je za većinu proteklo samo tri godine od prvog uzimanja droge do injekcionog uzimanja. Još jedna zabrinjavajuća činjenica je izloženost višestrukom riziku – česta promjena seksualnih partnera i niska stopa upotrebe kondoma, što će potencijalno omogućiti širenje infekcija među injekcionim korisnicima droga, a zatim i na opću populaciju. Približno trećina populaciije injekcionih korisnika u Sarajevu, Banjaluci i Zenici razmjenjivala je igle i šprice tokom mjeseca koji je prethodio anketi.

“Činjenica da HIV nije u većoj mjeri zastupljen samo je sretna slučajnost. Ova anketa otkriva da, kada se HIV virus pojavi postoje svi uslovi za njegovo brzo širenje među injekcionim korisnicima, a zatim i među stanovništvom.” – izjavio je Senad Šepić, zamjenik ministra civilnih poslova.

“Mi se nadamo da će rezultati ove studije pružiti svježe i relevantne informacije o zastupljenosti HIV-a među injekcionim zajednicama u tri najveća grada u BiH i podržaće napore kreatora strategija da poduzmu održive, ciljane intervencije za pojedince najviše izložene riziku zaraze HIV-om, uključujići adolescente” – izjavila je June Kunugi, UNICEF Representative u BiH.

Oko polovine injekcionih korisnika od 18 do 24 godine u Sarajevu i nešto više od četvrtine vršnjaka iskusili su prvi seksualni kontakt prije 15 godine. Oko 60% imalo je više od jednog seksualnog partnera tokom godine prije ankete. Prosječan broj partnera u prethodnoj godini je između 3 i 5, što sugerira visok stepen promiskuiteta. Visoka zastupljenost virusa Hepatitisa C među anketiranim korisnicima ukazuje na rizično ponašanje, kao što je razmjena igala i šprica, nezaštićen seks, promjena partnera itd.

Zaključak studije je da treba pojačati napore da se poveća svjesnost o HIV infekciji i sigurnom ponašanju, kao i da treba intenzivirati prevencijske i programi smanjenja štetnih posljedica, savjetovanje o HIV-u i besplatno testiranje. Većina ispitanika nije znala ni za jedan NVo koji pruža podršku ovoj grupi u njihovim gradovima i mnogi ne znaju gdje mogu obaviti HIV test. Iako je pojava HIV-a i sifilisa u ovim gradovima rijetka, rezultati treba da budu shvaćeni kao prilika da se spriječi širenje HIV-a i spolno prenosivih bolesti kroz brze programe većeg opsega, uključujući povećanu vidljivost i obuhvat usluga za smanjenje posljedica – posebno onih koje se pružaju na nivou zajednica. Ključno je da HIV infekcija bude spriječena prije nego se proširi unutar zajednice injekcionih korisnika i među stanovništvom, kao što je bio slučaj u ostalim zemljama regiona.

Preuzeto sa:   http://www.unicef.org/bih/ba/media_8593.html
Vijesti

POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori