Vijesti

Vakcinacija protiv hepatitisa B je sigurna
2009-01-31

 SZO i UNICEF: Vakcinacija protiv hepatitisa B je sigurna

Hepatitis B (HBV) je opasan virus koji uzrokuje oboljenje jetre, rak jetre, pa čak i smrt. Procjenjuje se da je trenutno zaraženo preko 2 milijarde ljudi u svijetu. Od tog broja, oko 360 miliona su hronično zaraženi i imaju rizik ozbiljnog oboljenja i smrtnosti usljed ciroze i hepatocelularnog raka, oboljenja za koja se procjenjuje da uzrokuju 500.000 – 700.000 smrtnih slučajeva svake godine u svijetu.

Virus hepatitisa B (HBV) inficira samo ljude. Virus je visoko zarazan i uobičajeni načini prijenosa uključuju prijenos sa majke na dijete, sa djeteta na dijete, uslijed nesigurnog rukovanja injekcijama, transfuzijom krvi i seksualnim kontaktom. Period inkubacije je 75 dana u prosjeku, ali može varirati od oko 30 do 180 dana.

Univerzalna imunizacija novorođenčadi je daleko najefektivnija preventivna mjera protiv oboljenja uzrokovanim HBV-om, a uspješni programi vakcinacije protiv hepatitisa B će postepeno rezultirati sa smanjenjem stope hroničnog hepatitisa koji je u vezi sa HBV-om, ciroze jetre i hepatocelularnog raka.

Do sada, više od 177 od 193 zemlje uključujući Bosnu i Hercegovinu (BIH), te 44 ostale evropske zemlje od ukupno 53 su prihvatile preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da uključe vakcinu protiv hepatitisa B kao integralni dio njihovih državnih programa imunizacije novorođenčadi.

Rutinskoj vakcinaciji novorođenčadi protiv hepatitisa B bi se trebao dati visoki prioritet u zemljama sa srednjom endemičnosti HBV-a, kao što je Bosna i Hercegovina, jer se važna proporcija hroničnih infekcija stiče kroz prijenos HBV-a na rođenju sa majke na dijete i tokom ranog djetinjstva. Ako se prva doza vakcine protiv hepatitisa B da što je prije moguće (u okviru 24 sata) po rođenju, to sprječava prenos oboljenja sa zaražene majke na njenu bebu, u više od 90% slučajeva. Stoga su skoro sve zemlje sa visokom i srednjom endemičnosti HBV-a uvele vakcinaciju novorođenčadi protiv hepatitisa B.

Kompletna serija vakcina inducira nivoe zaštitnih antitijela kod više od 95% novorođenčadi, djece i mladih. Trajanje zaštite je najmanje 15 godina, a na osnovu sadašnjih naučnih dokaza, doživotno.

Vakcine protiv hepatitisa B su komercijalno dostupne od 1982. godine. Globalno, preko jedne milijarde doza vakcina protiv hepatitisa B je dato novorođenčadi, djeci, adolescentima i odraslima. Dokazala se kao sigurna, dobro tolerirana i imunogenična kod zdravih osoba.

SZO i UNICEF podvlače da je vakcina protiv hepatitisa B, koja je bila donirana Bosni i Hercegovini od strane Global Alliance for Vaccine and Immunization (GAVI), prošla nezavisni pregled Svjetske zdravstvene organizacije da bi se osigurala njihova sigurnost i efektivnost i bile su proizvedene prema najvišim međunarodnim standardima. Od uvođenja vakcine u program rutinske imunizacije, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji nikada nisu prijavljene ozbiljne neželjene reakcije nakon vakcinisanja protiv hepatitisa B u Bosni i Hercegovini.

Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF apeluju na sve profesionalce u medijima da odgovorno izvještavaju o pitanju vakcinacije.

Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF bi željeli da potvrde Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Vladi Republike Srpske, Vladi Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine i građanima Bosne i Hercegovine svoju punu podršku u jačanju programa imunizacije i osiguranju zdrave i sretne budućnosti svakog djeteta u Bosni i Hercegovini.

Haris Hajrulahović -Šef Ured/kancelarija SZO u BiH

Preuzeto sa:  http://www.unicef.org/bih/ba/media_8831.html

 
Vijesti

Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori