Vijesti

SVJETSKI DAN HEPATITISA 2009
2009-05-25

  SVJETSKI DAN HEPATITISA 2009

          

Ove godine Svjetski dan hepatitisa obilježavali smo tokom čitavog mjeseca maja nizom različitih aktivnosti:

  • Humanitarni telefon 01-31. maj
  • 13. maj - Koncert Fade Out/City pub
  • 16. maj - Koncert Muzičke škole
  • 17. maj - Park Mladen Stojanović/“Zdravo da ste“
  • 19. maj - Press konferencija
  • 19. maj - Trg Krajine u Banjaluci/štand
  • 20. maj - Trg u Laktašima/štand
  • 21. maj - Predavanje/Kulturni centar
  • 22. maj - Rock koncert/KSB Index
  • Medijske aktivnosti- TV i radio emisije, prilozi, reportaže, novinski članci...

Humanitarni telefon

Potpisan ugovor s Telekomom Srpske o aktiviranju Humanitarnog telefona 01-31.maj 2009. god. radi prikupljana sredstava za pomoć socijalno ugroženim osobama koje žive s hepatitisom B i C.

Koncert Fade Out&prijatelji

13. maj (srijeda) – City Pub 22h, koncert grupe Fade Out&prijatelji. U veoma prijatnoj i opuštenoj atmosferi u banjalučkom klubu City Pub održan je koncert Fade Out, a gosti večeri bili su momci iz prve postave Balkan Expres. Tokom večeri vršena je podjela promotivnog-edukativnog materijala o hepatitisima B i C.

 

Koncert Muzičke škole-„Veče gitare“

16.maj (subota) u vijećnici Kulturnog centra Banski dvor sa početkom u 20 h održan je koncert učenika osnovne i srednje muzičke škole „Vlado Milošević“ u Banjaluci. Tom prilikom vršena je podjela promotivnog-edukativnog materijalao hepatitisima B i C.

 

Park „Mladen Stojanović“

17. maja (nedjelja) u prijepodnevnim časovima u parku „Mladen Stojanović“ uz pomoć članova i aktivista Omladinskog centra „Zdravo da ste“ održana je likovna i muzička radionica-škola gitare u prirodi. Takođe su i PEER edukatori vršili podjelu promotivnog-edukativnog materijala zainteresovanim građanima

 

Press konferencija

19. maj (utorak) - Press konferencija Udruženja oboljlih od hroničnih virusnih hepatitisa povodom Svjetskog dana hepatitisa - Internacionalni press centar

Trg Krajine

19.maja (utorak) kao i svake godine na Trgu Krajine u Banjaluci postavljen je montažni štand i tom prilikom su volonteri OKC iz Banjaluke vršili podjelu edukativnog materijala o hepatitisima B i C, te brošurice drugih organizacija koje se bave prevencijom polno prenosivih bolesti i narkomanije.

 

Laktaši

20.maj (srijeda) - Centralni trg u Laktašima – montažni štand/obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa, podjela promotivnog-edukativnog materijala.

 

Predavanje – Kulturni centar Banski dvor 

21. maj (četvrtak) - Kulturni centar Banski dvor (vijećnica) 19.00 h – predavanje o virusnim hepatitisima B i C koje je održala dr. Vesna Lučić-Samardžija, spec.epidemiolog.

Rock koncert

22.maja (petak) u KSB Index sa početkom u 21 h u organizaciji Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa i Partnerskog omladinskog pokreta/Altrnacija održan je rock koncert mladih banjalučkih rock grupa: Suicity, Pandora i Žetoni. Odlična svirka, atmosfera, mladalački duh i entuzijazam obilježili su ovo veče. Takođe je vršena podjela promotivnog-edukativnog materijala o hepatitisima B i C.

 

MEDIJSKE AKTIVNOSTI

Potpisanjem ugovora sa RTRS-a o medijskoj podršci aktivnosti Udruženja povodom Svjetskog dana hepatitisa, snimljena je TV emisija o hepatitisima B i C, “Da li sam ja broj 12?“ koja je emitovana 19. maja, na sam dan Svjetskog dana hepatitisa. O hepatitisima B i C, prevenciji i problemima oboljelih te o bilježavanju Svjetskog dana hepatitisa pričali su dr.sc.Zdravka Kezić, načelnik Klinike za infektivne bolesti, dr.sc.Janja Bojanić, načelnik službe Instituta za zaštitu zdravlja RS i Zdenko Simonović, predsjednik Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa-B18. Emisiju možete pogledati na sajtu RTRS http://lat.rtrs.tv/av/player.php?id=1273&x=1 . U informativnom programu puštani su se prilozi i reportaže o dešavanju na Trgu Krajine i press konferencije.

Takođe 19. maja u večernjim časovima TV HAYAT emitovao je emisiju „Recept za zdrav život“, gdje je kao gost emisije Zdenko Simonović govorio o problemima vezanim za hepatitise B i C, prevenciji i neophodnosti testiranja i liječenja oboljelih.

Pored toga bilo je mnogo nastupa na radio stanicama od kojih se mogu izdvojiti emisija na Radiju RS „Porodica i zdravlje“ u trajanju od 1 h, gdje je gost emisije bio Zdenko Simonović, te uključenja u studija Radio BH, UNO radija, Radija Balkan, kao i novinski članci u Glasu Srpske, Nezavisnim novinama...

Vijesti

POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori