Vijesti

IN MEMORIAM DANKO NINKOVIĆ
2010-01-24

IN MEMORIAM

Danko Ninković, 1961-2010 

Sa velikom tugom objavljujemo vijest da nas je zauvijek napustio Danko Ninković, podpredsjednik i jedan od osnivača Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa „B18”. Danko je od prvog dana osnivanja Udruženja, 2004. godine bio izričit da se govori istina o problemu virusnih hepatitisa B i C u Bosni i Hercegovini, te pruža podrška osobama oboljelim od hroničnih virisnih hepatitisa, i do zadnjeg dana je ostao dosljedan toj ideji. Svojim aktivnim učešćem u Udruženju, jednim dijelom je i zaslužan da tretman liječenja hepatitisa C u Republici Srpskoj bude dostupan svim pacijentima.

Nažalost, zbog progresije bolesti i tadašnjih uslova u našem društvu, prekasno mu je uključena terapija koju su obezbijedili građani RS putem akcije „Humanitarni telefon” u organizaciji Udruženja, jer u to vrijeme Fond zdravstvenog osiguranja RS nije snosio troškove liječenja. Dugo se borio sa cirozom jetre, da bi na kraju, 23.01.2010.godine izgubio bitku od hepatocelularnog karcinoma koji mu je dijagnosticiran krajem 2009. godine.

Iako veoma teško bolestan, Danko je iz svoje bolesničke sobe dao značajnu podršku u organizovanju obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa 2009. Uvijek ćemo ga se sjećati kao velikog borca i nastojanju da Udruženje ostane na svom putu razotkrivanja istine o hepatitisima B i C, te da građani BiH dobiju tretmane liječenja po najvišim svjetskim standardima.

Danko, u ime svih članova Udruženja i svih građana BiH ti se zahvaljujemo na tvom radu u Udruženju i podizanju svjesti o hepatitisima B i C u BiH.
Vijesti

Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori