Vijesti

Obilježen Svjetski dan borbe protiv hepatitisa
2013-07-29

 Obilježen Svjetski dan borbe protiv hepatitisa

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa 2013 u sklopu IPA CBC HR-BiH projekta INFO-HEP centar - prekogranična saradnja u cilju obezbjeđivanja lakšeg pristupa zdravstvenim i socijalnim službama“na Trgu Krajine u Banjaluci, 28. Juna je postavljen montažni stand, gdje su volonteri organizacije “Zdravo da ste” građanima dijelili promotivni i edukativni materijal o hepatitisima B i C. Tom prilikom podijeljen je veći broj brošura, flajera, letaka, prezervativa, olovaka i balona u cilju podizanja svjesnosti  o ovim virusnim infekcijama i promociji rada Info hep centra.

Takođe je isti material ustupljen Savjetovalištu Klinike za infektivne bolesti UKC Banja Luka gdje je povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa u organizaciji Klinike za infektivne bolesti u period od 22-31. juna vršeno dobrovoljno, besplatno i anonimno testiranje na hepatitis B, C i HIV.

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa 2013 je dio kampanje koja se sprovodi u okviru projekta dio projekta „INFO-HEP centar - prekogranična saradnja u cilju obezbjeđivanja lakšeg pristupa zdravstvenim i socijalnim službama“. Kampanja ima za cilj smanjivanje stigmatizacije I predrasuda koje su vezane za virusne hepatitis kao I povećanje svjesnosti znanja o virusnim hepatitisima u društvenoj sredini. Zajedno sa parterskom organizacijom Hrvatskom udrugom liječenih i oboljelih od hepatitisa HEPATOS iz Splita osmišljen je vizuelni identitet kampanje koji će biti zajednički kako u BiH tako I u Hrvatskoj tokom implementacije ovog projekta.

Tokom mjeseca jula, građani Banja Luke su mogli  da vide city light na 7 lokacija u Banjoj Luci koji šalje jasnu poruku o problem diskriminacije virusnih hepatitis u društvenoj sredini.

 

Projekat „INFO-HEP centar - prekogranična saradnja u cilju obezbjeđivanja lakšeg pristupa zdravstvenim i socijalnim službama“.se raelizuje u okviru programa Prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina koji finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

http://www.izaberi-zivot.rs.ba/

http://www.hepatos.hr

http://www.cbc-cro-bih.net/hr/  

http://www.eeas.europa.eu

http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

 


Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost UG “Viktorija” i Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa “B18” i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.
Vijesti

POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori