Vijesti

PREDAVANJA O VIRUSNIM HEPATITISIMA ZA STUDENTE VISOKE ŠKOLE UNUTRAŠNJIH POSLOVA Banja Luka,
2013-12-29

  PREDAVANJA O VIRUSNIM HEPATITISIMA ZA STUDENTE VISOKE ŠKOLE UNUTRAŠNJIH POSLOVA 

Visoka škole unutrašnjih poslova  Banja Luka, 29.11.2013. godine 

Dana, 29.11.2013. godine, u okviru projekta „INFO-HEP centar- prekogranična saradnja u cilju obezbjeđivanja lakšeg pristupa zdravstvenim i socijalnim službama“, održano je predavanje na temu virusnih hepatitis B i C za studente Visoke škole unutrašnjih poslova u Banjaluci. Projakat se raelizuje u okviru programa Prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina koji finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Predavanje je realizovanu u prostorijama Visoke škole unutrašnjih poslova u Banjaluci. Predavanje je vodila dr Vesna Lučić-Samardžija, specijalista epidemiologije iz Higijensko- epidemiološke službe JZU Dom zdravlja Banja Luka.

Teme predavanja su bile:

  1. Osnovne informacije o virusnim hepatitisima (HBV i HCV)- simptomatologija, načini prenosa, načini prevencije, liječenje, rizična ponašanja, dostupni servisi, profesionalno izlaganje virusnim hepatitisima
  2. Prevencija virusnih hepatitisa lica koja su profesionalno izložena riziku obolijevanja
  3. Stigma i diskriminacija

Nakon predavanja prikazan je film o virusnim hepatitisima „Nevidljiva opasnost“, nakon čega je otvorena diskusija tokom koje su učesnici predavanja postavili brojna pitanja koja su se ticala teme virusnih hepatitisa B i C, mogućnostima infekcije hepatitis B i C virusima, mogućnostima testiranja i sl.

Predavanju je prisustvovalo 116 studenata  Visoke škole unutrašnjih poslova u Banjaluci. Studentima je distribuiran printani edukativni materijal na temu virusnih hepatitisa. Nakon predavanja, studenti su imali mogućnost da se anonimno i besplatno testiraju na hepatitis B i hepatitis C. Testiranje je sprovodio savjetnik za doborovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje Klinike za infektivne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Banja Luka.

 

 

www.izaberi-zivot.rs.ba

www.hepatos.hr

www.cbc-crobih.net/hr

www.eeas.europa.eu


Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost UG “Viktorija” i  Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa “B18” i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.
Vijesti

POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori