Vijesti

PREDAVANJE O VIRUSNIM HEPATITISIMA ZA ZATVORSKO OSOBLJE KPZ Banja Luka
2014-02-04

PREDAVANJE O VIRUSNIM HEPATITISIMA ZA ZATVORSKO OSOBLJE  

Kazneno- popravni zavod Banja Luka, 28.01.2014. godine

U okviru aktivnosti IPA projekta „INFO-HEP centar- prekogranična saradnja u cilju obezbjeđivanja lakšeg pristupa zdravstvenim i socijalnim službama“ koji implementiraju UG “Viktorija”, UG “B 18” i Udruga “Hepatos” iz Splita, 28.01.2014. godine održano je predavanje o virusnim hepatitisima za osoblje KPZ Banja Luka na temu prevencije, dijagnostike i tretmana virusnih hepatitisa B i C. Projakat se raelizuje u okviru programa Prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina koji finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Predavanje je održala dr Vesna Lučić-Samardžija, specijalista epidemiologije iz Higijensko- epidemiološke službe JZU Dom zdravlja Banja Luka.

Teme predavanja su bile:

  1. Prevencija virusnih hepatitisa u zatvorskim ustanovama (u populaciji osuđenih lica  i prevencija na radnom mjestu)
  2. Osnovne informacije o virusnim hepatitisima (HBV I HCV)- simptomatologija, načini prenosa, načini prevencije, liječenje, rizična ponašanja, dostupni servisi
  3. Važnost savjetovanja i testiranja na hepatitise B i C
  4. Stigma i diskriminacija
  5.  Projekcija filmova i diskusija

Nakon predavanja prikazan je film o virusnim hepatitisima „Nevidljiva opasnost“, nakon čega je otvorena diskusija tokom koje su učesnici predavanja postavili brojna pitanja koja su se ticala profesionalne izloženosti virusnim hepatitisima u okviru zatvorskih ustanova.

Tokom realizacije navedenog projekta, svi zaposleni kao i osuđena lica koja se nalaze u Kazneno- popravnom zavodu Banja Luka imaju priliku da se besplatno i anonimno testiraju na Hepatitis B i C. Testiranje sprovodi savjetnik za doborovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje Klinike za infektivne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Banja Luka.

Predavanju je prisustvovalo 20 osoba zaposlenih u KPZ Banja Luka. Tokom predavanja, učesnicima je distribuiran printani- edukativni materijal o virusnim hepatitisima.

www.izaberi-zivot.rs.ba

www.hepatos.hr

www.cbc-crobih.net/hr

www.eeas.europa.eu

 

Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost UG “Viktorija” i  Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa “B18” i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.
Vijesti

POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori