Vijesti

U BiH uskoro započinje liječenje oboljelih od hepatitisa C novom, bezinterferonskom terapijom!
2016-06-21

U BiH uskoro započinje liječenje oboljelih od hepatitisa C novom, bezinterferonskom terapijom!

U oba BiH entiteta je završena tenderska procedura raspisana od strane Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, raspisanog za nabavku bezinterferonskih lijekova za liječenje hepatitisa  C.

Radi se o lijekovima: dasabuvir , ombitasvir+paritaprevir+ritonavir koji služe za liječenje hepatitisa C, genotip 1 i 4, a pokazali su se veoma efikasni u liječenju ove virusne infekcije.

Dosadašnja klinička ispitivanja i primjena ovog lijeka u Americi i zemljama EU su pokazala da se uspješnost izliječenja (eliminacija HCV iz organizma) kreće u nevjerovatnom procentu od 95-100% u ovisnosti od podtipa virusa i stepena oštećenja jetre. Dužina trajanja terapija traje 3-6 mjeseci u ovisnosti od težine bolesti, a sama terapija se vrlo lako podnosi sa vrlo malo blagih nus pojava.

Očekuje se da bi ovi lijekovi mogli doći u kliničke centara oba entiteta već krajem juna ili početkom jula 2016. Godine, kada bi i započeli prvi tretmani pacijenata koji boluju od hepatitisa C (G1 i G4).
(UG B18) 
Vijesti

Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori