Vijesti

U Tuzli na godišnjem sastanku Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH predstavljena nova terapija za liječenje hepatitisa C
2016-09-13

U Tuzli na  godišnjem sastanku Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH predstavljena nova terapija za liječenje hepatitisa C

 

U Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla upriličeno je svečano otvorenje dvodnevnog godišnjeg sastanka Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH, sa međunarodnim učešćem. Na prvoj sesiji predstavljen je jedan od novih i najefikasnijih tretmana za hronični hepatitis C danas, a koji je od ove godine dostupan  i u BiH.

Ovogodišnji sastanak Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH okupio je veliki broj bosanskohercegovačkih stručnjaka iz oblasti gastroenetrologije, ali i inostranstva. U prvoj sesiji prezentovan je  jedan od novih tretmana za liječenje hroničnog stadija ove bolesti kojim pacijent bude izliječen za dvanaest nedjelja.

"Terapija je skupa i na zapadu košta preko 100 000 dolara.Mi imamo jednu povlaštenu cijenu koja je rezultat borbe bosnaskohercegovačke kancelarije proizvođača lijeka gdje dobijemo više terapija za istu cijenu. Prošle godine smo dobili 15 donacija koje su primijenjene u Kliničkim centrima u Tuzli, Sarajevu, Banja Luci i Mostaru. Ono što znam da su svi pacijenti nakon tretmana negativni, odnosno da smo uspjeli reducirati virus tako da mislim da smo na dobrom putu", rekao je prof. dr. Nermin Salkić, specijalista interne medicine i subspecijalista-gastroenterohepatolog  UKC Tuzla.

Na ovom sastanku je prisustvovalo i Udruženje “B18”, koje je imalo i svoj promo stand. Tokom diskusije prvog dana sastanka čuo se i glas pacijenata o svojim iskustvima i poređenju između interferonske i interferon free terapije.

 

 

 
(UG B18) 
Vijesti

Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori