Vijesti

Svjetski dan hepatitisa 2016
2016-07-30

Svjetski dan hepatitisa 2016

 

Izvještaj o aktivnostima Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa 2016

Svjetski dan hepatitisa (World Hepatitis Day) koji se obilježava 28. jula, obilježen je kao dio globalne kampanje, koju provodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), s ciljem povećanja svijesti o virusnim hepatitisima i ukazivanja na važnost pravovremenog otkrivanja i liječenja hepatitisa. Ovogodišnji slogan i ključne poruke SZO povodom Svjetskog dana hepatitisa 2016. godine su „Informiši se o hepatitisima, djeluj sada“ („Know hepatitis, act now“). Procjenjuje se da oko 400 miliona ljudi u svijetu boluje od hroničnog hepatitis B i C, te da 95% osoba u svijetu koje žive s virusnim hepatitisom to ne znaju. Preko 90% osoba koje žive s hepatitisom C mogu biti potpuno izliječene u roku od 3-6 mjeseci prema novim antivirusnim režimima liječenja, a odgovarajuće liječenje hepatitisa B i C može spriječiti razvoj komplikacija hronične bolesti jetre koje ugrožavaju život: ciroze i raka jetre. SZO procjenjuje da bi se većom dostupnošću liječenja moglo spasiti sedam miliona života između 2015. i 2030. godine, i to uz znatne uštede.

Ove godine aktivnosti su bile u znaku nove Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima 2016 – 2021 koju su usvojile zemlje članice SZO. Glavni cilj strategije je eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine, a uključuje ciljeve za prevenciju i liječenje: smanjenje novih slučajeva hepatitisa B i C za 30%, smanjenje smrtnosti za 10%, povećanje broja osoba koje znaju da su zaražene za oko 30% i značajno povećanje liječenja oboljelih do 2020. godine. Strategija za postizanje ovih ciljeva uključuje unapređenje provođenja programa vakcinacije protiv hepatitisa B, prevencije prijenosa infekcije s majke na dijete, programa smanjenja šteta za osobe koje injektiraju droge, poboljšanje sigurnosti i minimalizaciju rizika od infekcija koje se prenose krvlju u zdravstvenim ustanovama te poboljšanje dostupnosti dijagnostike i liječenja.

Udruženje oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa (UG “B18”) je imalo niz aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa:

• Humanitarni telefon 1458 je bio aktivan tokom jula mjeseca. Cilj aktiviranja ovog broja je bio da se, prikupe sredstava za nabavku lijekova i testova na hepatitis B i C, a pored toga skrene pažnja javnosti i nadležnih institucija o potrebi poboljšanja dostupnosti lijekova pacijentima koji boluju od hepatitis B i C, kao i testiranju na hepatitis B i C građanima, te početku izrade strategije za eliminaciju hepatitisa u Republici Srpskoj.

• UG “B18” u saradnji sa Higijensko-epidemiološkom službom DZ Derventa, u okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv virusnih hepatitisa, su 27. jula organizovali predavanje na temu “Virusni hepatitisi” koje je pripremila dr Milena Bjegović Đujić, te prezentovali i distribuirali edukativno-promotivni materijal pacijentima u Domu zdravlja Derventa. Ovim je započeta saradnja između Udruženja “B18” i Doma zdravlja Derventa koja će se nastaviti u korist pacijenata.

• UG "B18" je centralnu aktivnost obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa 2016 obilježilo postavljanjem štanda na Trgu Krajine u Banjaluci sa ciljem podjele edukativno-informativnog materijala građanima Banjaluke, koju su vršili volonteri LVS OKC iz Banjaluke. Tom prilikom je podijeljeno oko 3000 komada različitih letaka i brošura o virusnim hepatitisima B i C, a takođe je pružana informacija o besplatnom, anonimnom testiranju na hepatitise B i C koje je vršeno u Savjetovalištu Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske, kao i informacije o mogućnostima liječenja ovih infekcija te dostupnosti interferon free terapije za liječenje hepatitis C u Republici Srpskoj. Sam događaj je podržan od Grada Banja Luka i UKC Republike Srpske, a događaju su prisustvovali i dr Antonija Verhaz, nacionalni koordinator za hepatitise u RS i načelnica Klinike za inf. bolesti, dr Mira Kecman iz odjela za zdravstvo Grada Banjaluka, Nina Josipović, potparol UKC RS, Dipl.med.sestra Slađana Vranješ,glavna sestra UKC RS, kao i predstavnica iz Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Banja Luka.

 

• Na Zelenkovcu je od 28-31. Jula 2016 godine održan 16. Jazz festival. Direktor Festivala Borislav Janković je podržao aktivnosti UG “B18” povodom Svjetskog dana hepatitis, te je tokom trajanja festivala promovisan rad UG “B18” i podržana svjetska kampanja za eliminaciju virusnih hepatitisa u svijetu do 2030. Takođe, podršku su pružili i izvođači na Festivalu: Vlatko Stefanovski, Tobacco blues band i Ševo jazz kvintet.

 

• Od 08.08.2016. godine aktivna je besplatna telefonska linija 0800 505 02 Info Hep Centra UG “B18”. Ovaj broj je aktivan na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine, a cilj aktiviranja ove linije je radi pružanja traženih informacija, vezana za virusne hepatitise, građanima i osobama koje boluju od hepatitisa B i C u BiH.
(UG B18) 
Vijesti

Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori