Vijesti

Održana prva regionalna konferencija o hepatitisu
2016-04-10

Održana prva regionalna konferencija o hepatitisu

 

U hotelu "Moskva" u Beogradu je održana prva regionalna konferencija o hepatitisu. Konferencija je okupila više od 50 učesnika, predstavnika udruženja pacijenata i predstavnika struke iz zemalja regiona.

Po prvi put zdravstveni stručnjaci susreli su se sa predstavnicima udruženja pacijenata iz regiona, kako bi se ojačala njihova uloga u poboljšanju dostupnosti terapija i dijagnostike obolelih.

U fokusu prve regionalne konferencije o hepatitisu je dostupnost savremenih terapija u zemljama regiona, kao i razmena iskustava u cilju unapređenja lečenja i dijagnostike. Na konferenciji je predstavljen uporedni prikaz pristupa lečenja terapijama u Srbiji i zemljama regiona, kao i predlozi na kojima će struka i pacijenti zajednički raditi kako bi se poboljšao kvalitet života i lečenja obolelih.

Nažalost, iako građani u svim državama regiona obolevaju od istih hroničnih virusnih hepatitisa, nemaju svi pacijenti u regionu iste mogućnosti lečenja. Primera radi, u Sloveniji i Hrvatskoj dostupnost savremene terapije je već u širokoj upotrebi, dok u Srbiji, osim kroz donacije, pacijenti do sada nisu imali mogućnost lečenja novim efikasnijim terapijama.

Nadu za pacijente predstavlja najava državnog sekretara Ministarstva zdravlja Prof. dr Berislava Vekića koji je prisustvovao regionalnoj konferenciji i istakao da će konačno posle pet godina, tokom 2016. godine biti omogućeno savremeno i efikasnije lečenje obolelih od hepatitisa C i da je Ministarstvo preduzelo sve neophodne korake kako bi se započelo sa kvalitetnijim lečenjem obolelih.

Ivana Dragojević, predsednica udruženja "Hronos" je istakla da veruje da će se najave čelnih ljudi Ministarstva ostvariti što pre:

- Posle mnogo godina pacijenti imaju nadu da se stvari pomeraju na bolje kada je u pitanju lečenje obolelih od hepatitisa C. S tim u vezi, u ime svih pacijenata, zahvaljujem se Ministarstvu zdravlja što je prepoznalo problem i preduzelo mere za njegovo rešavanje. Iz tog razloga, očekujemo da RFZO uvrsti savremene terapije na Listu lekova u najkraćem mogućem roku.

Predsednica Evropskog udruženja pacijenata sa bolestima jetre (ELPA), Tatjana Reić, napomenula je da je u poslednjih nekoliko godina više puta boravila u Srbiji i da je zadovoljna da će pomak u lečenju biti konačno napravljen.

- Kada sam prvi put boravila u Srbiji, situacija je bila vrlo nepovoljna. Zato izražavam veliko zadovoljstvo što će u skoroj budućnosti i pacijenti u Srbiji imati mogućnost da se leče savremenom interferon free terapijom. Još uvek ima dosta posla. Potrebno je imati registre, Nacionalnu strategiju, dostupnost svim savremenim terapijama kao i ostali pacijenti u zemljama regiona i Evrope ali svakako, Srbija se pomerila sa mrtve tačke.

Prof. dr Milotka Fabri, načelnica odeljenja za virusne hepatitise u KC Vojvodina, izrazila je nadu da su dani kada su se pacijenti lečili iz donacija ili kliničkih istraživanja prošlost:

- To svakako neće rešiti sve probleme, ali će rešiti najvažniji, a to je pristup savremenom lečenju koje nama doktorima daje nadu da konačno možemo da razmišljamo o smanjenju broja obolelih od hepatitis C.
(http://www.hronos.rs/rs/vesti/9-vest-9.html) 
Vijesti

Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori