JETRENA DIJETA

Jetra je najveća hemijska tvornica ili laboratorija koja se da zamisliti. Za života čovjeka u jetri se svakoga trenutka odigrava veliki broj hemijskih, bolje rečeno biohemijskih reakcija. Svaki zastoj, svaki poremećaj u funkciji jetre, odražava se na rad ostalih organa ili čitavog organizma uopšte. Zbog toga sa jetrom treba postupati sa razumom. Ne treba je često dovoditi u iskušenje. Niko ni od koga ne zahtijeva da zbog toga postane asketa. Bilo bi to nerealno. Voditi umjeren život u svemu, pa i u hrani, najbolji je preduslov za dobro svepošte stanje organizma, a jetre posebno.

 

Dijetalna ishrana je sastavni dio liječenja bolesnika s jetrenim oboljenjima. Ona je od značaja za bolesnike koje boluju od virusnog hepatitisa. Pravilnom dijetom se postiže brži i potpuniji oporavak, a nakon preboljenog hepatitisa dijetalna ishrana štiti jetru i omogućava joj potpuni oporavak i pravilnu funkciju.


 Strogo je zabranjena konzumacija alkoholnih pića !!!

(uključujući i pivo) 

  

Zabranjene namirnice i jela:

  • svinjska mast, loj ...
  • suho meso i slanina, kobasice i salame, konzervirana mesa
  • oštri začini i umaci
  • punomasni zreli sirevi 
  • orasi, lješnici...

   


Za bolesnike sa jetrenim oboljenjima preporučuje se:

  • hranu uzimati u manjim obrocima, češće na dan (svaka dva sata manji obrok)
  • dnevni obroci trebaju biti obilniji i kalorično vrjedniji od večernjih
  • jesti treba polako, bez žurbe. Svaku hranu treba dobro sažvakati.
  • odmoriti se prije i poslije jela
  • jelo ne smije biti ni prevruće, ni prehladno , niti previše začinjeno
  • jesti hranu koju voliš, a ne forsirati hranu koju ne voliš
  • kod jetrenih oboljenja naročito su vrijedna jela sa mnogo bjelančevina
  • preporučuju se slatka jela

Ishrana oboljelih od akutnog hepatitisa

1. dok bolesnik nema apetita preporučuju se voćni sokovi od svježeg voća, čaj s medom (do jedan litar tečnosti dnevno) , džem i dvopek , biskviti, voće

2. kada se vrati apetit (nakon 3-5 dana) preporučuje se mješovita hrana, koja se normalno soli:

  • mladi nemasni kravlji sir, mlado meso (piletina ili teletina), kuhano ili pečeno na žaru, kiselo obrano mlijeko, slatko mlijeko, jogurt sa malim procentom masnoće, putar
  • povrće kuhano sa malo ulja ili biljne masti, ili u vidu pirea
  • nemasne teleće i pileće supe sa ukuhanom tjesteninom ili rižom
  • čorbe od povrća
  • kruh bijeli ili crni, riža, griz
  • meko kuhana jaja
  • puding, sutlijaš, griz na mlijeku
  • zelena salata, paradajz, cvekla, kupus; sa limunom ili voćnim ocatom i malo ulja
  • sve vrste svježeg voća, kompoti

Ishrana oboljelih od hroničnog hepatitisa

Preporučuje se:

  • sve vrste nemasnih supa, od nemasnog mesa, sa ukuhanim tjesteninama, rižom ili krompirom
  • teletina, piletina, janjetina, obrano mlijeko slatko i kiselo, jaja
  • sirovo ili skuhano povrće: mrkva, paradajz, krompir, mlade tikvice, karfiol, špinat, zelena salata
  • zrelo i svježe voće: banane, naranče, grejp, jagoda, grožđe, trešnje, breskve, kajsije ...
  • čaj, kakao, bijela kafa, kompoti, sokovi cjeđeni iz voća

Ishrana oboljelih od ciroze jetre

Zabranjeno:

  • soliti hranu, zabranjene su mineralne vode i namirnice koje sadrže mnogo soli
  • slani i masni sirevi
  • konzervirano meso i kobasice, šunka, slano sušeno meso, iznutrice
  • morska riba
  • špinat, keleraba, celer, crveni kupus, kiseli kupus, hren, konzervirano povrće
  • voćne konzerve, konzervirani voćni sokovi, marmelada i lubenica
  • životinjske masnoće i margarin

Preporučuje se:

  • svježe kuhano meso
  • slatkovodna riba
  • meko kuhana jaja , bez soli , 1-2 dnevno
  • neslani kruh , tjestenina , riža , zobene pahuljice , kolači
  • mrkva , pasirani grašak , mahune , karfiol , paradajz
  • svježe voće i kompoti
  • med
  • maslinovo i suncokretovo ulje , neslani maslac
  • od začina: limun i muškatov orah

Iz ishrane se moraju potpuno izbaciti:

pržena hrana, svinjsko meso, mesne prerađevine, konzerve, čokolada, sva alkoholna i gazirana pića.


U stadijumu dekompenzirane ciroze jetre

ishrana se uglavnom ograničava na ugljene hidrate (pirinač, krompir, kruh, tijesto), povrće, voće i biljna ulja. Hrana mora biti bez kuhinjske soli (neslana). Neophodne količine bjelančevina (oko 70 grama dnevno) bolesnik treba uzimati u obliku kuhanih jaja, neslanog mladog sira ili mesa na žaru.



Savjeti


Grad Banja Luka
Hoffmann la Roche
Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori