Vijesti

UKC Tuzla - Od 1. januara 2017. na raspolaganju ja Fibroscan za dijagnostiku jetrenih bolesti svih pacijenata u BiH
2017-01-08

UKC Tuzla - Od 1. januara 2017. na raspolaganju ja Fibroscan za dijagnostiku jetrenih bolesti svih pacijenata u BiH

 

FIBROSCAN – tranzijentna elastografija u UKC Tuzla 

Od 1.januara 2017.godine u Odjelu gastroenterologije i hepatologije UKC Tuzla, po prvi puta u BiH, na raspolaganju je nova procedura koja će značajno unaprijediti i olakšati dijagnostiku jetrenih bolesti svih pacijenata u BiH.

Naime radi se o tranzijentnoj elastografiji, popularno zvanoj Fibroscan prema nazivu aparata kojim se ova procedura izvodi. Fibroscan omogućava da se na potpuno neinvazivan način, na bazi 5-minutnog pregleda koji za pacijenta izgleda poput običnog ultrazvuka abdomena, procijeni stadij fibroze, eventualno prisustvo ciroze, te odredi stepen steatoze (količine masnoće) u jetri. Do sada se u BiH za ove namjene koristila biopsija jetre koja je invazivna procedura povezana sa komplikacijama i izrazitom neugodnošću za pacijenta.

 

Procjena stadija fibroze i prisustva ciroze jetre je ključni podatak koji se određuje u svim difuznim bolestima jetre, pa tako i u virusnom hepatitisu. Od ovog podatka ovisi postavljanje indikacije za terapiju, te prognoza pacijenta, tako da je dobijanje ovog podatka za svakog pacijenta od vrlo velike važnosti. Velika većina pacijenata koji se obrađuju za terapiju virusnog hepatitisa uopšte ne treba biti biopsirana u sredinama gdje postoji elastografija, tako da će uvođenjem ove procedure put pacijenata i dijagnostika biti značajno ubrzana uz daleko veći komfor za oboljele.

Ova procedura je uvedena zahvaljujući vrlo vrijednoj donaciji farmaceutske kuće Abbvie, koja je prošle godine donirala besplatan tretman za 15 najtežih pacijenata u BiH, ukupne vrijednosti 1,5 miliona KM. 
(UKC Tuzla) 
Vijesti

Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori