Vijesti

UKC Republike Srpske - Od 4. januara 2017. na raspolaganju je Fibroscan, aparat za dijagnostiku bolesti jetre
2017-01-13

UKC Republike Srpske - Od 4. januara 2017. na raspolaganju je Fibroscan, aparat za dijagnostiku bolesti jetre

FIBROSCAN – tranzijentna elastografija

 

Od 4.januara 2017.godine u Klinici za Infektivne bolesti UKC RS Banja Luka na raspolaganju je nova procedura koja će značajno unaprijediti i olakšati dijagnostiku bolesti jetre. Tranzijentna elastografija (FibroScan) – alternativa biopsiji jetre, je neinvazivna metoda procjene stepena oštećenja jetrenog tkiva. Fibrosken je uređaj koji tokom pregleda na potpuno bezbolan način mjeri elastičnost i utvrđuje stepen oštećenja jetre. Koristeći ultrazvuk, uređaj Fibroscan mjeri elastičnost jetre i na taj način utvrđuje stepen oštećenja. Biopsiji spade u agresivnu metodu, i pojavom Fibroscana otvorena je mogućnost numeričkog određivanja stanja jetre kad je u pitanju stepen fibroze jetre, te određivanje stepena masnoće u jetrenom tkivu odnosno steatoze Mjerenjem nisko frekventnog zvučnog vala koji se pomiče uzduž jetre, ovaj test bilježi brzinu kojom se zvučni valovi pomiču što korelira sa stepenom jetrene fibroze. Što je gušće (fibroznije) tkivo, to se zvučni valovi brže miču.

Procjena stadija fibroze i prisustva ciroze jetre je ključni podatak koji se određuje u svim difuznim bolestima jetre, pa tako i u virusnom hepatitisu. Pacijenti koji su zaraženi virusnim hepatitisima, da bi se mogli liječiti moraju imati određen stepen fibroze, od stepena fibroze od 0 do 4 ovisi dužina tretmana 12, odnosno 24 nedelje za cirozu jetre.

Ovaj test je brz I bezbolan, pregled se provodi po proceduri vanjskih pacijenata, a traje oko 15 minuta, te pruža trenutne rezultate o stepenu fibroze jetre.

Ova procedura je uvedena zahvaljujući vrlo vrijednoj donaciji farmaceutske kuće Abbvie, koja je prošle godine donirala besplatan tretman za 15 najtežih pacijenata u BiH, ukupne vrijednosti 1,5 miliona KM.  

Naručivanje vanjskih pacijenata je na telefon Klinike za infektivne bolesti 051 342 492, a potrebna je uputnica za pregled tranzijentna elastografija (fibroscen) izdata od strane porodičnog ljekara. 

Doc. dr sc Antonija Verhaz

 

   
(UKC RS) 
Vijesti

Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori