Jetra

Jetra (hepar) je najveći organ čovječijeg tijela. Njena težina iznosi oko 1500 grama odnosno 2% od cjelokupne tjelesne težine . Jetra ima veliku regenerativnu moć i veliku otpornost na razne poremećaje. I poslije mjestimičnih nekroza u jetri – kao npr. u akutnom hepatitisu, izliječenje je je kompletno i bez posljedica. Nerijetko, regeneracija nije kompletna i nekrozno tkivo se zamjenjuje fibroznim, sa znacima hronične lezije. U kliničkom pogledu u jetri može da se poremeti krvotok i snabdijevanje krvlju, da se oštete hepatociti, Kupfferove ćelije, ili bilijarni putevi. Određene bolesti jetre mogu oštetiti pojedine od ovih elemenata ili istovremeno sve, od čega i zavise klinički simptomi bolesti i metaboličke promjene. Simptomi u oboljenjima jetre zavise od jačine nekroznog procesa u jetri ili otežanog prolaza žuči. Pojava Fibroze u jetri sama po sebi ne daje nikakve simptome; kliničke manifestacije su posljedica samo portalne hipertenzije.

Jetra ima dvostruki krvotok. Vena porta dovodi vensku krv iz crijeva i slezene, a hepatična arterija, odvajajući se od celijačnog stabla, snabdijeva jetru arterijskom krvlju. Grančice krvnih sudova, portalne venule i terminalne hepatične arteriole, dospijevaju u svaki acinus jetre, u nivou portnog prostora.

Peranhimske ćelije-hepatociti čine najveći dio organa jetre. Oni su najodgovorniji za brojne metaboličke procese u jetri oni omogućavaju centralnu ulogu jetre u metabolizmu. Njene glavne funkcije uključuju stvaranje i ekskreciju žuči, regulaciju stabilnosti glikemije, sintezu lipida i sekreciju plazminih lipoproteina, regulisanje metabolizma holesterola. Potom, stvaranje ureje, serumskih albumina, faktora koagulacije, enzima i brojnih drugih proteina. Najzad, metabolizam i detoksikaciju lijekova i drugih supstanci u organizmu. Kupfferove ćelije, koje oblažu hepatične sinusoide važan su sastavni dio retikuloendoteolskog sistema. Ove ćelije su filtar za strane materije u organizmu, otklanjaju bakterije i toksine i imaju važnu ulogu u povećanju imunitetnih sposobnosti organizma. Jetra je, zbog prisustva Kupfferovih ćelija i bogate snabdjevenosti krvlju, veoma važan organ u suprotstavljanju infekcijama i nekim sistemskim oboljenjima. Bilijarni sistem počinje sa najmanjim grančicama-kanalikulima, koje formiraju hepatociti. Ove male strukture se povećavaju i prerastaju u duktule, interlobularne žučne kanale, a potom u veće hepatične kanale. U blizini porte hepatis glavni hepatični kanal se spaja sa cističnim kanalom (ductus Cysticus), koji polazi iz žučne kesice; ovim spajanjem nastaje glavni žučni kanal-ductus choledochus, koji odvodi žuč u doudenum.


  
Anatomija jetre
Funkcije jetre
Bolesti jetre
Žuč
Bolesti žuči
Jetra 


POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori