Bolesti jetre

Iako je histološka dijagnostika u oboljenima jetre presudna (aspiraciona "slijepa" biopsija, ciljana, pod kontrolom ultrazvuka, i ciljana, u toku laporoskopije), ipak su podaci iz anamneze i brižljiv fizički pregled bolesnika, od velikog značaja. Početak bolesti je značajan. Nagla pojava nauzeje, anoreksije i pojave žutice ukazuje na virusni hepatitis. Postepeni razvoj žutice udružen sa svrabom po koži znak je holestaze. Povremeni bolovi pod desnim rebarnim lukom praćeni žuticom, ukazuju na holelitijazu i holedoholitijazu, dok postepeni početak bolesti i "bezbolni ikterus", uz veliki gubitak tjelesne težine, ukazuje na karcinom glave pankreasa.

Fizički pregled otkriva najčešće karakteristične znake za određena oboljenja jetre. Žutica se odmah uočava pregledom kože i sklera. Anemija može biti znak hemolize, ciroze ili neoplazme. U alkohočira postoje karakteristični znaci ciroze jetre: parotidno bubrenje, Dupuytrenove kontrakture na dlanovima, ginekomasija, atrofija testisa u muškaraca, smanjenje dlakavosti u visini grudne kosti, u aksilama i u pubičnom predelu, spider nevusi. Prisustvo ascitesa i prosirene kolaterale na trbušnom zidu, ukazuje na dekompenzovanu cirozu jetre.

Nalaz uvećane, tvrde kao kost jetre, uz to i neravne i čvornovate, znak je primarnog karcinoma jetre. U alkoholičara, masna jetra i ciroza jetre, dovodi do uvečanja jetre, glatke i pravilne. Ivica jetre je osjetljiva u hepatitisu, ili u neoplazmi jetre. Opipljiva, uvećanana žučna kesica (Courvoisier znak) uz žuticu, ukazuje na ekstrahepatičnu, bilijarnu opstrukciju, najčešće usljed karcinoma pankreasa. Pozitivan Marfijev znak (osjetljiva na palpaciju žučna kesica pri dubokom inspirijumu) ukazuje na holelitijazu i holedoholitijazu. Opipljiva slezina pod lijevim rebarnim lukom ukazuje na hepatitis ili cirozu jetre.

Bolovi pod desnim rebarnim lukom javljaju se u akutnom hepatitisu (zbog uvećane jetre), rjeđe u hroničnom hepatitisu, katkad u steatozi jetre, a još rjeđe u cirozi jetre. Jaki bolovi u predjelu jetre javljaju se u amebnom hepatitisu, u zastojnoj jetri (srčana dekompezacija), u apscesu jetre, a posebno u multiplim apscesima jetre. Veći hemangiomi jetre, a posebno karcinom jetre (primarni ili sekundarni) daju nerjetko naglo uvećanje jetre i bolove u tom predjelu.


  
Žutica-ikterus
Hiperbilirubinemija
Virusni hepatitis
Alkoholni hepatitis
NASH
Jetra i ljekovi
Masna jetra
Ciroza jetre
Rak jetre
Wilsonova bolest
Hemokromatoza
Autoimuni hepatitis
Jetra i trudnoća
Bolesti jetre 

Jetra


POSTANI ČLAN UDRUŽENJA
Prijavite se Facebook stranicu Udruženja
 
     
 
Novosti    O nama    Hepatitis    Jetra    Savjeti    Pregled pojmova    Sponzori